Jak to się robi (w kinie)?

Jak to się robi (w kinie)?

23-24.11.2006 – Animacja

Miejsce: Kino Helikon, ul. Długa 57, Gdańsk.

Terminy spotkań:
23-24.11.2006, godz. 10.00-14.00 Animacja
30.11-01.12.2006, godz. 10.00-14.00 Sztuka operatorska
08-09.12. 2006, godz. 10.00-14.00 Reżyseria
Wstęp wolny

Zajęcia mają na celu przybliżenie odbiorcom – licealistom oraz studentom – specyfiki poszczególnych zawodów filmowych, zarówno w wymiarze teoretycznym jak i praktycznym. Wymiar praktyczny jest najważniejszym punktem spotkań i wokół niego będą koncentrowały się zaplanowane zajęcia. Poruszane zagadnienia będą dodatkowo ilustrowane materiałem filmowych, zaproponowanym przez gościa-prowadzącego, będą to filmy zrealizowane z jego udziałem lub inne dobrze uzupełniające omawiany temat. Każde spotkanie zostanie poprzedzone krótką prelekcją przygotowaną przez Elwirę Rewińską z Gabinetu Edukacji Filmowej przy Pałacu Młodzieży w Gdańsku.
Udział w zajęciach jest bezpłatny dla jego uczestników, wymaga jednak wcześniejszego potwierdzenia przybycia ze względu na ograniczoną liczbę miejsc. W zajęciach mogą wziąć udział zarówno całe grupy wraz z nauczycielem, jak i uczestnicy indywidualni, którzy zgłoszą wcześniej chęć udziału w warsztatach.
Najbliższe spotkanie poprowadzi Robert Turło, twórca szerokiej gamy animacji, grafik, vj grupy Von Zeit, autor wielu teledysków (m.in. Homo Twist, Lady Pank, Big Cyc, Pudelsi), laureat prestiżowych nagród za filmy “Lodowa góra” oraz “O księżniczce zaklętej w żabę” na międzynarodowych festiwalach filmowych w 2005 i 2006 roku. Film “Lodowa góra” został nagrodzony Złotym Światowym Medalem w kategorii programy dziecięce na 48. festiwalu “The New York Festivals” w styczniu 2005 roku, a bajka “O księżniczce zaklętej w żabę”, kolejna część z serii “Bajki i baśnie polskie”, zdobyła nagrodę Brązowego “Kairu” na 16. Międzynarodowym Festiwalu Filmów dla Dzieci w Kairze, jednym z największych festiwali produkcji dziecięcej na świecie.
Ilość miejsc ograniczona, prosimy o dokonywanie rezerwacji na adres: dkf@ug.gda.pl

kontakt / koordynacja: Paulina Neugebauer, 661 360 164

organizatorzy: Dyskusyjny Klub Filmowy UG “Miłość Blondynki”
współorganizator: Akademickie Centrum Kultury UG
cykl realizowany dzięki dofinansowaniu: Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej
partnerzy: SKS, Neptun Film, Europa Cinemas

Robert Turło

Cud animacji
Kreska, plama, refleks światła, przesunięcie – w każdej z tych składowych trudno dopatrywać się niezwykłości. Animowane plamy malarskie są w dużej mierze przypadkowe, spełniają tylko główne założenia twórcy, który musi wykonać ich kilkadziesiąt lub kilkaset – trudno mu jest zachować stuprocentową ciągłości formy, podporządkować ją sobie całkowicie. Jednak choć poszczególne fazy obrazu filmowego wydawać się mogą czasem zwykłe i nieatrakcyjne w swej wielości i powtarzalności, to ich sekwencja wyświetlona na ekranie zaskakuje uporządkowaniem ruchu, sensem, życiem. Poruszenie martwego z natury swej obrazu, choćby iluzoryczne, zadziwia.
I to właśnie jest dla mnie cudem animacji filmowej – w efekcie stosunkowo prostych zabiegów technicznych możemy obserwować na ekranie nigdy przecież nie zaistniałe, ale widzialne i słyszalne dzianie się, z początkiem i końcem – jak w życiu. Choć marzenie o ożywianiu nie spełnia się, to za sprawą animatora możemy je przynajmniej zobaczyć.

Robert Turło
www.turlo.art.pl

Wybrana filmografia:

2005-2007 – MIŚ FANTAZY Reżyseria, Efekty specjalne,
2005 – O KRÓLEWNIE ZAKLĘTEJ W ŻABĘ – Efekty specjalne, Opracowanie plastyczne, Reżyseria,
2003 – LODOWA GÓRA – Animacja, Layout, Opracowanie plastyczne, Reżyseria,
2002-2005 – BAŚNIE I BAJKI POLSKIE – Czołówka,
2000 – STEFAN CHWIN – ARCHEOLOG PAMIĘCI – Animacja,
2000 – SŁOŃCEM OPĘTANI – Reżyseria,
2000 – KOSMICZNA GRA – Reżyseria,
1996 – PODRÓŻE OLGI T. – Animacja,
1994 – NATASZA GOERKE CZYLI PRZESŁUCHANIE EMIGRANTA – Animacja,
1991 – WOJNA – Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia,
1991 – WAL – Reżyseria, Scenariusz, Scenografia,

Wybrane nagrody filmowe:
2006 – O KRÓLEWNIE ZAKLĘTEJ W ŻABĘ – Kair (MFF dla Dzieci) Nagroda Jury Profesjonalnego za najlepszy film telewizyjny dla dzieci
2005 – LODOWA GÓRA – Nowy Jork (The New York Festivals) Złoty Medal w kategorii “programy dziecięce”
2005 – O KRÓLEWNIE ZAKLĘTEJ W ŻABĘ – Kraków (Ogólnopolski Festiwal Autorskich Filmów Animowanych) Srebrna Kreska dla najlepszego filmu o tematyce dziecięcej
2003 – LODOWA GÓRA – Kraków (Ogólnopolski Festiwal Autorskich Filmów Animowanych) Srebrna Kreska dla najlepszego filmu animowanego dla dzieci
2001 – KOSMICZNA GRA – Kraków (Ogólnopolski Konkurs Autorskiego Filmu Animowanego) Nagroda Publiczności
2001 – SŁOŃCEM OPĘTANI – Kraków (Ogólnopolski Festiwal Autorskich Filmów Animowanych) Srebrna Kreska
2001 – KOSMICZNA GRA – Kraków (Ogólnopolski Festiwal Autorskich Filmów Animowanych) Srebrna Kreska